Fredrik ÅborgHoppas du gillar att läsa denna bloggpost.
Om du vill att vårt team ska utföra din revision, klicka här

2 steg till lågbeskattad utdelning för företagare

Här kommer 2 steg till lågbeskattad utdelning för företagare. Läs här för mer insikt i ämnet.

Du som företagare kan ha en utdelning om året och om du ska ha en utdelning 2021 kan du göra en utdelning där du endast behöver skatta 20 procent och detta räknas som mycket låg skatt om man jämför med hur mycket du behöver betala om du ska ta ut vinst, lön mm. En viktig sak att tänka på i år om du ska ha en utdelning, har du tidigare ansökt om omställningsstöd eller korttids permitterat anställda kommer du bli återbetalningsskyldig för det stöd du fått. Så om du har ansökt om stöd eller om du har en tanke på att göra det i framtiden så kolla upp hur det kommer påverka dina utdelningar 2021.

Gränsbeloppet för utdelning 2021

Det som du kommer bli beskattad till 20 procent är en del ett värde av utdelningen som bestäms av gränsbeloppet. Det är endast utdelningar som har ett värde under gränsbeloppet som kommer beskattas till 20 procent. Man kan räkna ut gränsbeloppet på två olika sätt och det är helt okej att använda den metoden som ger det högsta gränsbeloppet. Ett av sätten att räkna är förenklingsregeln som innebär att gränsbeloppet beräknas med ett schablonbelopp, oftast använder man denna metod om man inte är kvalificerad för huvudregeln eller om den ger ett högre belopp än huvudregeln. Huvudregeln beräknas på företagets löneunderlag, underlaget är de kontanta löner som betalades ut under året före utdelningsåret. Kvalificerar du dig till att använda huvudregeln så får du använda 50 procent av företagets löneunderlag för gränsbeloppet. Så om du har många anställda är det ofta en fördel att använda sig av huvudregeln. Du får även räkna upp omkostnadsbeloppet varje år, för 2021 får det räknas upp med 9 procent. Om du inte väljer att ha någon utdelning 2021 kan man spara det gränsbelopp som inte nyttjas till nästa år, detta gäller både huvudregeln och förenklingsregeln.

Detta bör du tänka på om du ska göra en aktieutdelning 2021

Det är mycket lätt att detta går fel då det finns många olika lagar och regler som man bör veta om och det ska jag snabbt gå igenom i detta stycke. Du bör ha kollat hur du påverkas av att hålla aktieutdelningar 2021, om du har ansökt om omställningsstöd eller korttids permitterat anställda så kommer du bli återbetalningsskyldig om du väljer att ha en aktieutdelning. Det är det absolut första du bör tänka på och det andra är att om du äger mindre än 4 procent av bolaget så finns det en spärr mot löneunderlag. Det som händer här är att ditt gränsbelopp beräknas till din ägarandel, detta gör ofta att du kan hamna i en stor andel tjänstebeskattning. Du kan dock välja flera olika alternativ för hur du ska påverkas av detta så se till att kolla in det om du äger mindre än 4 procent. Äger du fler bolag bör du se till att noggrant använda rätt regel i rätt företag. Om någon förändring inom delägare har skett bör du kolla upp hur det påverkar alla parter. Väljer du att göra en utdelning som överskrider gränsbeloppet bör du ta hänsyn till takbeloppet och ditt löneuttag under året som varit. Det finns mycket att skriva om detta men just det som jag tagit upp nu är det absolut viktigaste.

Kontakta Åborg Revisorer om du behöver hjälp med att beräkna din utdelning och för att besvara frågor i samband med detta. Vi tar även fram en löne- och utdelningsstrategi för att minimera din skatt.

Bild på revisor i bostadsrättsförening

Behöver du mer information?

Kontakta oss för fri rådgivning eller begär en offert för revison idag.