Fredrik ÅborgHoppas du gillar att läsa denna bloggpost.
Om du vill att vårt team ska utföra din revision, klicka här

Hur stor utdelning kan du ta i ett aktiebolag?

Hur stor utdelning kan du ta i ett aktiebolag? I den här artikeln försöker vi reda ut vad som egentligen gäller.

Hur stor utdelning kan man ta i ett aktiebolag? När man investerar i aktier så kan det också vara bra att veta hur mycket utdelning man kan få ta ut via företaget. En utdelning innebär att vinsten på aktierna delas ut till de olika aktieägarna. Det finns en begränsning på hur mycket som får tas ut och hur mycket som ska beskattas. Det vanligaste brukar vara att man tar ut delar av tidigare vinster vid årsstämman, men det går även bra att aktieägarna får en extra utdelning löpande under året. Men när man tar ut delar eller hela vinsten så måste den som ovan nämnts beskattas. Den lägsta vinstskatten (skatt på utdelning) i Sverige ligger på 20 % inom ramen för 3:12 regleverket. I aktiebolagslagen finns de regler som handlar om aktieutdelning och begränsningar. Det är bolagsstämman som beslutar hur mycket begränsningar det ska vara och hur beslutet ska gå till, och aktieägarna måste följa reglerna som står i aktiebolagslagen. I regelverket 3:12 kan man beräkna hur mycket man behöver beskatta vid aktieutdelningen. Det finns vissa fall där man inte behöver använda sig av detta regelverk och det gäller till exempel om man har ett företag som är upptaget för handel på en reglerad marknad, privatbostadsföretag och dödsbon.

Aktier i bolaget

Man kan investera i så kallade aktier i ett bolag, och när aktierna stiger så går man med vinst. Det är den vinsten som man sedan delar ut. Syftet är att de som investerar i bolaget ska gå med vinst och att utdelningen ska sedan bli investerarnas vinst. Så beroende på hur många aktier man har och hur mycket man har investerat så får man beräkna skatt och vinst därefter. Det bästa är att ta ut så pass mycket att det beskattas som inkomst av kapital, eftersom man då inte beskattas lika hårt. Varje år har man ett så kallat gränsbelopp och det är den del av utdelningen som har beskattats. Man kan räkna ut sitt gränsbelopp på två olika sätt. Det kallas antingen för huvudregeln eller förenklingsregeln.

Huvudregeln

Med huvudregeln räknas gränsbeloppet för kapitalbeskattad aktie utdelning som en avkastning på vad man satsat i bolaget, det vill säga kapitalbaserat utrymme. Men för att man ska kunna räkna ut det under de förutsättningarna så måste man uppfylla alla krav som ställs. Det kapitalbaserade utrymmet är omkostnadsbeloppet. Det vill säga, det man köpte aktierna för från början. Om man tar då det kapitalbaserade utrymmet gånger statslåneräntan och adderar 9 procentenheter så får man fram gränsbeloppet. Statslåneräntan får man ta från föregående år.

Förenklingsregeln

Förenklingsregeln får bara användas för ett bolag per år, så om man äger fler bolag så får man helt enkelt välja ett av de. Även om det kallas förenklingsregeln kan den vara lite komplicerad. Men för att enkelt beskriva det, så får man fram gränsbeloppet genom att gångra inkomstbeloppet med 2,75. Det innebär att om man till exempel äger alla aktierna så är årets gränsbelopp 2,75 gånger inkomstbeloppet. Om man i stället äger till exempel 10 % av aktierna så räknar man som ovan men skillnaden är att man får räkna med en tiondel av 2,75 gånger inkomstbeloppet, eftersom det är det man äger av aktierna.

Kontakta Åborg Revisorer om du behöver hjälp med att beräkna din utdelning och för att besvara frågor i samband med detta. Vi tar även fram en löne- och utdelningsstrategi för att minimera din skatt.

Bild på revisor i bostadsrättsförening

Behöver du mer information?

Kontakta oss för fri rådgivning eller begär en offert för revison idag.